Снимка: www.thenewpoundcoin.com/

Текущата монета от един паунд се заменя, поради уязвимостта от фалшифициране. В момента, приблизително 1 на всеки 30 монети е фалшификат. Точно, поради тази причина – новата монета ще бъде представена на 28 март 2017 година.

В периода 28 март до 15 октомври 2017 година – и двете разменни монети ще бъдат законно платежно средство, а от 16-и октомври 2017 г. – монетата излиза от обръщение.

Финалната спесификация на монетата и методът на представяне са били избрани, след десет седмици публично обсъждане. То е включвало физическите и материалните характеристики на монетата. Тя има много особености, които я правят трудна за фалшифициране.

Монетата има 12 страни, които я правят разпознаваема, дори при допир. Изработена е от две сплави. Външната страна е златиста, а вътрешната – сребриста.

Монетата има картинка, която е подобна на холограма – погледната от един ъгъл се вижда знакът на паунда - ‘£’, а погледната от друг ъгъл се вижда цифрата 1.

Монетата има „смлени“ ръбове на някои от страните си.

Също така съдържа скрити свойства, която да я предпазват от фалшифициране в бъдеще.

Монетата има нови размери. Нейната дебелина е 2,8мм. има диаметър от 12,43мм и тегло от 8,75 грама. Тя е по-тънка, по-лека и малко по-голяма от старата. Направена е от Кралския монетен двор, чрез използването на най-модерните технологии.

Повече информация за монетата можете да намерите тук: www.thenewpoundcoin.com